WARMTEPOMPEN

Diverse technieken...

We zijn van alle markten thuis.


Deze warmtepomp die meestal een brine/water warmtepomp is, haalt zijn energie meestal uit de bodem. Door middel van een boring wordt er een gesloten bron aangelegd. Hierin circuleert het water/glycol mengsel (brine = water met antivries) door de bodem. Er is een vergunningsplicht (gemeente) voor het aanbrengen van zo'n bron en deze mag alleen door een BRL gecertificeerd bedrijf worden gemaakt.

Een brine/water warmtepomp vraagt om een hogere investering, maar heeft ook veel voordelen. Er is geen buitenunit zoals bij de andere typen warmtepompen en de installatie is daardoor erg stil. Verder fluctueert een bron weinig in temperatuur. Dit zorgt voor een goed rendement en in de zomer is op een eenvoudige manier passieve koeling (zonder compressor) mogelijk zonder dat dit veel energie kost.

Diverse technieken

Met een warmtepomp is het mogelijk op een efficiënte manier zonder (of met heel weinig) gas een woning of bedrijfspand te verwarmen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de temperatuur van de buitenlucht of de bodem. Afgezien van de hybridesystemen, waarbij de warmtepomp wordt gecombineerd met een c.v. ketel, zijn er grofweg 3 systemen te benoemen.

  • - Water/water warmtepomp
  • - Lucht/water warmtepomp
  • - Lucht/lucht warmtepomp

Twee soorten warmtepompen

Deze warmtepompen zijn onder te verdelen in 2 categorieën; een monoblock of split unit. Bij een monoblock zitten zowel de verdamper als condensor in de buitenunit en gaan er leidingen de woning binnen die gevuld zijn met water. Een split unit heeft de verdamper buiten en de condensor binnen. De leidingen die de woning binnen gaan zijn gevuld met koudemiddel. Deze systemen hebben qua uiterlijk veel weg van airconditioning-units. Met veel van deze modellen lucht/water warmtepompen is het dan ook mogelijk om te koelen.

Lucht/water warmtepomp

Zoals de naam al zegt maakt een lucht/water warmtepomp gebruik van de buitenlucht als medium. De warmtepomp heeft een buitendeel en een binnendeel en bestaat uit een verdamper en een condensor in een gesloten circuit met koudemiddel.

Lucht/lucht warmtepomp

Deze warmtepomp haalt niet alleen zijn energie uit de lucht, maar distribueert de warmte ook via de lucht. Dit gebeurt meestal via buiten en een binnenunit. De binnenunit blaast de verwarmde lucht in de ruimte met een ventilator.

Onze producten

Omdat wij al jaren geleden (meer dan 20 jaar!) onze eerste warmtepomp hebben gemonteerd, is er bij ons inmiddels een mooie selectie aan warmtepompfabrikanten met een ruime keuze aan producten.

Als Nibe VIP-installateur zijn we goed bekend met het Nibe leveringsprogramma. Wij kunnen u daarin dus goed adviseren, maar ook het vervolg zoals montage, onderhoud en reparatie zit in ons totaalpakket.

Alpha Innotec heeft met haar warmtepompen ook een breed scala aan producten. Een mooi merk met innovaties waarbij de warmtepomp zelfs één op één te vervangen is met een c.v. ketel.

Voor wat betreft de hybride-systemen leveren wij onder andere uit het Daikin programma. Zij hebben bijvoorbeeld in samenwerking met Intergas een hybride-systeem ontwikkeld, dat voor veel toepassingen geschikt is.

Of het nu gaat om een lucht-water warmtepomp, water-water warmtepomp of een ventilatie-warmtepomp, we zijn van alle markten thuis. In ons Energie Innovatie Centrum in Barneveld kunnen jou er alles over vertellen.

Neem contact met ons op!

0342-493040

info@hartkamp.nl
Edisonstraat 3
3771 AJ BARNEVELD